Welkom op onze Kunst pagina
Voor vrienden en familie en voor iedereen die toevallig met google op onze site terecht is gekomen!
home boot kunst sport vakanties van 't Hoff St Jeannet Marketing Huis

.
Kunst is natuur gemaakt door de mens.
Deze stelling is voor mij de meest eenvoudige manier om uit leggen waarom ik mij aangetrokken voel door de wereld van de beeldende kunst.
Als een schilderij, beeldhouwwerk, foto, video of installatie niet hetzelfde gevoel van rust en harmonie uitstraalt als het kijken naar de natuur dan is er iets mis met het kunstwerk.

Hierbij moet ik wel toevoegen dat het uiteindelijk "de kijker is die het schilderij maakt" (Marcel Duchamps).
Er is ook aan de kant van de kijker een kunnen en willen nodig om een werk tot kunstwerk te maken, zelfs als
deze niet voldoet aan de wetten van de natuur. Men moet open staan voor wat een kunstwerk probeert te weeg te brengen,
een goed schilderij is 50% beeld en 50% verhaal.

Een deel van onze collectie is te zien op de website van Independent Collectors (klik) en voor wat meer inzicht over de achtergrond van mijn kunstpassie, zie ook het gevouwen A4tje (klik) dat ik een Mei 2009 heb gemaakt voor de rondleidingen op Art Amsterdam die ik toen voor 4 groepen van 20 bezoekers heb verzorgd voor het blad KunstBeeld.

Vergeet ook nooit dat kunst de identiteit bepaalt van een volk en een land.
Kunst is het noodzakelijke ingrediënt van een gezonde maatschappij waarin de geestelijke en economische mens tot bloei kan komen.
Voor een markteconomie is creativiteit de voornaamste drijfveer. Daarbij is kunst niet afhankelijk van geld, maar geld afhankelijk van kunst!
Kunst die er toe doet provoceert, moet provoceren, omdat verandering, innovatie, het ontwikkelen van nieuwe ideeën en inzichten zelden vanzelf tot stand komen. Een cultuur die kan en mag bloeien siert een beschaafd land, zorgt voor internationale aantrekkingskracht, geeft een maatschappij veerkracht en maakt haar leefbaar.
De cultuur van nu levert het erfgoed waar men in de toekomst op verder bouwt !!!


November 2013 - Zoveelste lezing gehouden over het kijken naar hedendaagse kunst, de Nederlandse kunstmarkt en onze eigen collectie, en deze keer bij de Lions Club in Eindhoven. Altijd heel erg leuk om te doen! Zie hieronder de presentatie op SlideShare.



Oktober 2012 - Prachtige foto van Ann Pettersson gekocht tijdens benefit fotoveiling bij Christie's voor Young in Prison.


October 2012 - Voor bezoekers die toevallig geïnteresseerd zijn in mijn kunst besognes, nodig ik jullie graag om mij te volgen op twitter. Hieronder een selectie van een paar van mijn recente "kunst" tweets.


Juli 2012 - Leuk interview over ons werk van Marijke van Warmerdam in het zomer nummer van KUNSTBEELD, geschreven door Sandra Jongenelen en gefotografeerd door Anke Teunissen . Klik op foto voor scan van het artikel.



Dit artikel in KUNSTBEELD is inmiddels de 2de publicatie na het artikel in KUNSTCHRIFT 10 jaar geleden in 2002 over ons werk van Ger van Elk. Klik voor scan. Geschreven door Mariette Haveman en foto van Goos van der Veen.

Juni 2012 - Wat heeft de hond Igor (gouache, 1989) van Erik Andriesse gemeen met de Beauty Queen (acryl, 2011) van Katinka Lampe? Helemaal niks behalve dat dit de twee (enige) kunstwerken zijn die wij in 2012 tot nu toe aan onze collectie hebben toegevoegd. Katinka in Februari (via Rob Mandos) en Erik afgelopen zaterdag (via JOOT books).



October 2011 - Enthousiast ontvangen lezing over mijn kunstliefhebberij met als titel Hededendaagse kunst, het Nederlands erfgoed van morgen voor ongeweer 40 Hou´ en Trouw leden van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Klik op logo voor PDF van de presentatie.



October 2011 - Reportage over 9/11 rescue honden die Charlotte Dumas 10 jaar naar dato heeft gefotografeerd haalt CNN! klik voor videoclip.
Foto van Bailey die Charlotte heeft genomen bij zijn huis in Tennesse was te goed om bij Paul Andriesse achter te laten :-)


Juni 2011 - Facing China tentoonstelling in het Singer Museum. Verhalende schilderijen met humor en pakkende kleuren, soms kitscherig. De monochromatisch gestileerd portretten van Zhang Xiaogang met donker-pupiled ogen die je niet kan bereijken waren voor ons meer dan het bezoek waard. Klik ook voor het overzicht van hedendaagse Chinese kunstenaars die ik in Maart 2008 had gemaakt.



Mei 2011 - Een zaterdag vol kunstervaringen. Begon bij Sotheby's met zinderende werken van Anselm Kiefer, Bernar Venet, Jan Schoonhoven en Carla Klein. Toen Art Amsterdam, veel gezien en voorlopig nog niks gekocht. O.a. bij Galerie Fons Welters een prachtig werk van de Ierse kunstenaar Eoin Mchugh, zie zijn website en foto hieronder. En later. Collectors go Public symposium met deelname van o.a. Erika Hoffmann uit Berlijn, de Zabludowicz Collection uit Londen, Rattan Chadha in Nederland, Samsung Haubrok eveneens uit Berlijn, Alexander Ramselaar uit Nederland, Aan Goldstein van het Stedelijke en Benno Tempel van het GEM.
Musea zijn wat mij betreft nog steeds te veel aan het navelstaren en staan te ver van het grote publiek. Privé verzamelaars die met hun collectie naar buiten gaan snappen dat veel beter. Het publiek is in deze wereld van social media, reality TV, entertainment en brand marketing veel meer geïnteresseerd om kunst te zien waar zij een naam aan kunnen koppelen zoals die van bekende curatoren of privé verzamelaars dan kunst die geconserveerd wordt door Musea.
Kunsthallen en privé collecties hebben de toekomst!




April 2011 - Top van conceptuele kunst te zien van Kristján Gudmundsson bij Galerie van Gelder met tekeningen die zijn opgebouwd uit potloodvullingen van verschillende dikten en hardheid!
Een subtielere uitdaging van ons intellect kan je haast niet bedenken!


April 2011 - Schitterende vernissage van de nieuwe landschappen van Robert Zandvliet in de splinter nieuwe tentoonstellingsruimte van
Galerie Onrust. Wat kan die jongen goed om gaan met temperaverf! Het gaat hem in zijn werk om ruimte, licht en traagheid. In dat opzicht borduurt hij voort op de Hollandse traditie maar hij brengt ons ook op een verbluffende manier naar de grens tussen abstracte en figuratieve kunst. Geniaal! Jammer voor ons dat al zijn werken zo groot zijn.


April 2011 - Van begin tot het einde genoten van het Titus Cirkel jaardiner in restaurant Gember van het GEM museum in Den Haag met optreden van Reeringh Cabaret, bezoek aan de tentoonstelling van de broerjtes Tobias en lezingen van Doede Hardeman, curator GEM, en Benno Tempel, Directeur GEM.


Maart 2011 - "Making Histories: Changing Views of the Collection".
Vanmiddag (02/03/2011) heb ik als trouwe vriend van het Stedelijk Museum de inwijding bijgewoond van de 2de heropening door Ann Goldstein. Ik vond het gewoon ontroerend om eindelijk weer een aantal van mijn favorieten iconen te zien die ik meer dan 7 jaar heb moeten missen. Werken van Piet Mondriaan, Kazimir Malevich, Barnett Newman en Ellsworth Kelly worden in de Erezaal geflankeerd door het intense goud en diepe blauw van de twee schilderijen van Yves Klein. Het was ook weer een emotioneel genoegen om de licht installatie "to Piet Mondrian through his preferred colors, red, yellow and blue" van Dan Flavin en het neon-werk Seven Figures van Bruce Nauman weer te mogen aanschouwen. Nieuwe werken die mij aandacht hebben getrokken waren toevallig van twee design kunstenaars. Manon van Houswijk met een bordje van wit en rode stippen en Joris Laarman met een rococo radiator (foto).


Maart 2011 - Mijn blog post van vandaag op Independent Collectors:

>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Justin Wijers (NL, 1981) seen at http://www.mauritsvandelaar.nl in Den Haag. A contemporary gallery with a focus on drawings, the art form where ideas are first formed. Justin draws victims of violence who he sketches with thin precise lines and embellishes with colored plants, animals and pictograms. What I very much liked in his work is that my mind was first plagued by the beauty of the total composition before realizing that I was looking to a drawing of a deceased person. More on his website: http://www.justinwijers.nl/
>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


Februari 2011 - Mijn pinboard blog op de site van Independent Collectors is deze keer een vriendelijke knipoog naar de Amsterdamse galerie van Gerhard Hofland maar is tevens een veroordeling voor de belachelijke censuur van Facebook op een afbeelding van het wereldberoemde schilderij uit 1866 van Gustave Courbet die het ontstaan van de wereld toont. Het is meer dan fantastisch dat Facebook bijdraagt aan de Annus Mirabilis in het Midden Oosten maar ze moeten geen Sharia-Politie worden!!!

>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Eric van 't Hoff 22/02/2011 22:23
Facebook recently censored Gustave Courbet's "L'origine Du Monde". Just wondering if Independent Collectors is going to censor this "antonym painting" of Michael Kirkham that I spotted at Art Rotterdam on the booth of Gerhard Hofland ;-).
Http://www.gerhardhofland.com/ is certainly a gallery that I would recommend to any IC member. Gerhard with all his hospitality and know-how, is representing next to Michael Kirkham who masters the art of making us feel uncomfortable, various internationally awarded artists who always have something fascinating to share with us. His newest one being Hans Broek who some of you might remember from his days at Art & Project.

>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Februari 2011 - Niet te missen: Joan Fontcuberta - Landscapes without Memory in het FOAM.
Fascinerend landschapen gebaseerd op meesterwerken van schilders zoals Van Gogh en Dali die gefaked zijn door een 3D software applicatie van de Amerikaans luchtmacht.



November 2010 - Bezoek aan de PAN met o.a. prachtig nieuw werk van Harmen Breethouver die zich al jaren beperkt tot twee oervormen als belangrijkste beelddragers voor zijn concepten - het vierkant met gat en de conische vorm, gevolgd door bezoek aan de opendagen van de Rijksacademie waar alle "resident artits" een paar dagjes hun werk in hun ateliers aan het publiek presenteren.




November 2010 - Met de Titus Cirkel naar de zinderende wereld van de fotografie in Parijs. Klik voor foto's op picasa.



October 2010 - Vandaag ben ik dankbaar lid geworden van de website INDEPENDENT COLLECTORS waar ik twee eigen on~line tentoonstelling heb gecureerd met werken van hedendaagse Nederlandse kunstenaars uit onze eigen collectie: Going Dutch en Coco & Bell.



September 2010 - Weerzien van onze D.R.U. tijdens de opening van de tentoonstelling "May I Show You My Pictures?" van Berend Strik in Het Valkhof Museum. Met zijn borduursels van felgekleurde garens verwerkt op foto's creëert Berend Strik een ogenschijnlijk aangename ambiance en deze sfeer is heel erg voelbaar als je door de tentoonstelling loopt. Temeer omdat het museum ook nog eens een presentatie laat zien van hoe de werken hangen bij de bruikleengevers inhun huiselijke omgeving. Bekijk het YouTube filmpje "Berend Strik in situ" met op 2'35" een afbeelding van onze D.R.U. bij ons huis.


September 2010 - Bezoek aan The Temporary Stedelijk na 7 jaar wachten! Heerlijk om weer door de zalen te lopen maar je vraag je wel af wat er allemaal in al die jaren is veranderd! Zeven jaren voor een lakje verf, een nieuwe vloer en een andere entrée, lijken mij een beetje veel om maar niet te spreken van de nieuwbouw ernaast die verre van af is!
De performance "De maat nemen van het heelal" van de Slovaakse kunstenaar Roman Ondak is zeker het bezoek waard. Zijn performance is in feite een kunstwerk waar jezelf aan deelneemt en weerspiegeldt de traditie om de lengte van opgroeiende kinderen thuis op muren te markeren. Wij hebben ook genoten van het ruimtevullende kunstwerk van Barbara Kruger (USA, 1945) met haar confronterende teksten maar daar in tegen is de "Geboende vloerdriehoek" uit 1969 van Ger van Elk waar ik na uit keek bijna niet zichtbaar.





April 2010 - De installatie "Prenez Soin De Vous" van Sophie Calle in het De Pont Museum is misschien wel de beste tentoonstelling die ik de laatste paar jaren heb gezien. In deze prachtige, melancholische installatie worden een hele reeks foto's, video's, briefen en films afgebeeld van 107 vrouwen die Sophie heeft gevraagd om de brief de interpreteren die haar ex-vriend had geschreven om zijn relatie met haar uit te maken.



Maart 2010 - Opening van de tentoonstelling van Fiona Tan in het Museum voor Moderne Kunt in Arnhem door ons vriendin Hedwig Saam, directeur van het MMKA. De twee samengevoegde video's van Fiona, getiteld Disorient vormde het pronkstuk van Biënnale in Venetië afgelopen jaar en gaan over de reis van Marco Polo naar het Verre Oosten (1271 - 1295). Deze tentoonstelling geeft uitdrukking aan datgene wat zo typerend is voor het oeuvre van Fiona Tan: het leggen van verbindingen tussen verschillende eeuwen en werelden en de onwil van mensen om zich te verdiepen in andere gebruiken en andere religies die vandaag de dag nog net zo relevant is als in de tijd van de eerste ontdekkingsreizigers. Tijdens het kijken hoor je een spreker die fragmenten leest uit Marco Polo's boek 'The Travels'. Beslist de moeite waard!


Het museum toont ook met het prachtig werk van Zweedse schilderes Hilma af Klint (1862-1944) een van de best bewaarde geheimen uit de kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw. Ga kijken en laat je verassen. Het zijn abstracte werken vol symboliek, vooral opmerkelijk omdat Hilma af Klint ze al schilderde een paar jaar voordat Kandinsky en Malevich dat deden, laat staan ons eigen Piet Mondriaan!



Maart 2010 - Twee weekjes hoppen van de ene kunst manifestatie naar de andere. Peter Stuyvesant veiling bij Sothebys met monumentale werken van Daan van Golden, Schoonhoven, Morellet, Hantai en Carla Klein. Weerzien van onze Soprano bij de tentoonstelling van Kiki Lamers in het Central Museum in Utrecht (tot 23 Augustus, ga kijken!) na dat het eerst een paar maanden in Parijs had gehangen in het Institut Neerlandais. Preview van de TEFAF in Maastricht, altijd exclusief, druk en heerlijke hapjes met als leuke verassing, een paar nieuwe kegels en platte-vierkanten van Harmen Breethouwer bij Hidde Van Seggelen uit London en tot slot etentje bij Annet Geelink ter gelegenheid van de opening van het nieuw werk van Kiki Lamers.





Mei 2009 - 'Binnen Handbereik' te zien bij W139 is misschien wel de beste tentoonstelling die ik de laatste 10 jaar heb gezien. De ruimte toont een keuze uit de collecties van de verzamelaars van het verzamelaarprogramma van W139, een tentoonstellings- en productieruimte voor hedendaagse kunst in Amsterdam aan de Warmoesstraat 139. Wat de tentoonstelling zo fraai maakt is dat het als geheel ook een kunstwerk is. Alle werken zijn door twee jonge illustratoren Job Wouters en Yvo Sprey omgeven door getekende gouden lijsten en komen als zodanig als heel homogeen over terwijl ze niks met elkaar gemeenschappelijk hebben. Het is alsof je een boek leest maar dan in het groot.



Mei 2010 - Kunstliefhebbers moeten zich het 2010 Boekenweek geschenk van Zwagerman niet onthouden. Het verhaal gaat over iemand die de kunst wil bevrijden uit de musea en terug wil geven aan het volk. Prachtig concept en af en toe behoorlijk

Mei 2009 - Opening van Art Amsterdam 2009 door haar majesteit de Koningen, gevolgd door interview over mijn kunstpassie bij BNR radio, foto van Sophie als Kunstminnende vrouw door Cees Krijnen voor een tentoonstelling later dit jaar bij Galerie Tanya Rumpff, en rondleiding op de beurs voor 4 groepen lezers van het blad kunstbeeld. Zie ook gevouwen A4tje die ik voor de bezoekers had gemaakt met wat stellingen over mijn kijk op de hedendaagse kunstwereld: Art Amsterdam Kunstbeeld rondleiding (Eric vtH).


TOP KUNSTENAARS ANNO 2007
Op deze pagina heb ik een overzicht gemaakt van de kunstenaars die vandaag de dag gezien worden als de top van de markt.
Deze kunstenaars hebben wachtlijsten, zijn onbetaalbaar op veilingen en hangen in alle gerenommeerde musea op de wereld.
Het valt op dat de kunst van vandaag heel erg visueel is geworden, met fele kleuren en herkenbare onderwerpen. De meeste
kunstenaars lijken zich te richten op wat de markt graag koopt, geen abstracte en conceptuele onderwerpen maar gewoon
mooie plaatjes. Jeff Koons is onbetwist de vader van de meeste van deze nieuwe kunstenaars.
VOORKEUR NEDERLANDSE HEDENDAAGSE KUNSTENAARS (September 2008)
Op deze pagina heb ik een overzicht gemaakt van eigen voorkeur van hedendaagsekunstenaars in Nederland.

TOP CHINESE HEDENDAAGSE KUNSTENAARS (Maart 2008)
De werken van hedendaagse Chinese kunstenaars zijn de laatste paar jaartjes tot schikbarende bedragen gestegen. Dit overzichtje geeft een indruk van het soort werken wat vandaag de dag ontzettend gewild is. Pop-art achtige kunst met fele kleuren, duidelijke onderwerpen, soms een beetje kitsch en weinig verrassingen. Er is niks mis met de ambachtelijke kwaliteit van de schilderijen, de compositie van het doek of het gebruik van kleuren maar de kunstenaars lijken zich te richten op een publiek die weinig kennis heeft van kunstgeschiedenis en die voornamelijk op zoek is naar mooie herkenbare dingen.

NEUE LEIPZIGERSCHULE IN HET COBRA MUSEUM (October 2008)
Het Cobra Museum im Amstelveen brengt als eerste Nederlandse museum een belangrijk overzicht van een van de meest opzienbarende kunstgroeperingen van het moment, de Neue Leipziger Schule. Het fundament werd gelegd door kunstenaars die in de DDR een ouderwets gedegen schilderopleiding kregen en in hun werk de uiterste grenzen opzochten van het opgelegde systeem. De foto's tonen werken van Tilo Baumgärtel, Peter Busch en Neo Rauch (v.l.n.r.), de wat mij betreft 3 sterkste hedendaagse kunstenaars uit Oost Duitsland.



GER VAN ELK 2002
Voor meer informatie over mijn kunstliefhebberij, lees de publicatie in Kunstschrift, dit nummer kwam
uit in Augustus 2002 en was in zijn geheel toegewijd aan Ger van Elk.

DEEL VAN VERZAMELING (laatste update Juli 2005)
Hieronder een paar foto's van een aantal werken uit mijn collectie. Excuses voor slechte kwaliteit.


Chris Beekman (zt, 1916) heeft samemgewerkt met mijn oud oom en architect Robert van 't Hoff. Dit werk uit 'de Stijl' periode heeft aan de achter
kant een tekening van een kar met paard verwant aan de abstrahering van Bart van der Leck.


Piet Ouborg (Opstelling, 1937), klein maar bijzonder fraai getekend


Bert Boogaard (palet, 2001), make-up doosjes als uitgangspunt


Philip Akkerman (zt, 2003), maakt vrijwel elke dag een zelfpotret


Rob van Koningsbruggen (zt, 1985), spanningen tussen kleuren


Marlene Dumas en Bert Boogaard (Egypt, 1988), make-over


Henri Jacobs (Etude pour la perméabilité, 2006), onderzoek naar volumeloosheid.


Rene Daniels (studie voor la muse Venale, 1974), vrije figuratie na jaren abstract-isme.


Erik Andriesse (zt, 1991), een portret van een klaproos.


JCJ Vanderheyden (Blue Violet, 1978), vier witte kunst vlakken.


Piet Ouborg (In de Nis, October '47), de enige echte Nederlandse surrealist.


Marcel Mulder (Vis, 2005), de natuur komt en gaat.


Ger van Elk (Slash + Push, 1994), de kunstenaar in gevecht met de materie.


Jaap Naninga (zt, 1950), voorbeeld van "kinderkunst".


Enkele werken van vier bevriende kunstenaars: Annet van den Heuvel, Franz Lagrange, Hanneke Daane en Margreet Baas

NEDERLANDSE GALERIES

Lijst van onze favoriete galeries in Nederland (willekeurige volgorde):

- de Expeditie (A'dam)
- Paul Andriesse (A'dam)
- Tanya Rumpff (Haarlem)
- Onrust (A'dam)
- Torch (A'dam)
- Annet Gelink (A'dam)
- van Gelder(A'dam)
- Gerhard Hofland(A'dam)

Zie Galerie.nl. voor meer informatie over galeries en kuntenaars in Nederland.


Galerie de Expeditie, met kleurkeuze van Peter Struycken